Een rijke, veelzijdige koffie die perfect in balans is dankzij een volle body, een fruitige smaak (met tonen van sinaasappel & abrikoos) en hoge zuurgraad. Een subtiele, ‘schone’ afdronk zonder onzuiverheden. Lees meer..
Naam: | Costa Rica La Pantera Tarrazu | ||
Smaak: | Een koffie met een sappige zoetheid! In de smaak vinden we tonen van sinaasappel, wat citroen en zoete tonen van gestoofde pruimen en bruine suiker. Een medium, zoete body en een soepel mondgevoel. Een gebalanceerde zuurtegraad en nasmaak met tonen van chocolade. | ||
Gebruik: | Filterkoffie Espresso & Cafetière Slow Coffee | ||
(louter een advies natuurlijk) |
Oorsprong | De Koffie | |||
Land: | Costa Rica | Soort: | Arabica | |
Regio: | Tarrazu, zuidelijk van de hoofdstad San José | Variëteit: | Cattura en Catuai | |
Hoogte: | 1.350 - 1.900 meter | Grootte: | 15+ | |
Ondergrond: | organische, vulkanische ondergrond | Verpakking: | Juten zakken van 60kg | |
Regen: | gemiddeld 3.000mm per jaar | |||
Temperatuur: | gemiddeld 18° |
Oogst- en verwerkingsmethode | |
Oogstmethode: | Handgeplukt |
Wasmethode: | Washed Deze methode staat ook bekend als het "wet process" of "natte proces". De geplukte koffiebessen worden in een groot waterbad gedaan. De onrijpe bessen komen bovendrijven, de rijpe (en dus bruikbare) bessen zakken naar de bodem. De onrijpe bessen worden uit het water geschept. De volgende stap is ‘verpulvering’. Het verpulveren gebeurt machinaal - de bessen worden tussen vaste en bewegende oppervlakken geperst. Het vruchtvlees en de schil van de vrucht blijven aan de ene kant, de bonen zitten aan de andere kant nog in hun perkament. De afstand van de bewegende oppervlakken wordt constant aangepast zodat de bonen niet beschadigd raken. Daarna worden de bonen gescheiden van ongewenste resten (onvolledige bessen en grotere pulpresiduen) met zeefmachines. Vanuit de zeefmachine gaan de bonen dan verder naar waterkanalen, waar door middel van flotatie een verdere afscheiding van reststoffen (resterende schil,…) plaatsvindt. De volgende stap is de fermentatie. Om deze resterende pulp rond de koffiebonen te verwijderen, worden de bonen in grote gistingstanks geplaatst, waarin de resten door natuurlijke enzymen kunnen worden afgebroken, en vervolgens gemakkelijk kunnen weggespoeld worden. Dit fermentatieproces moet zorgvuldig gecontroleerd worden om ongewenste zure smaken te voorkomen. Voor de meeste koffies duurt deze stap tussen de 24 en 36 uur. Wanneer de fermentatie voltooid is, wordt de koffie opnieuw grondig gewassen met proper water in tanks. De laatste stap van dit ‘wet process’ is het drogen van de koffie, die op dat moment nog 57% vocht bevat. Om het vochtgehalte tot maximaal 12,5% te verminderen, worden de bonen gedroogd in de zon, in een mechanische droger of door een combinatie van de twee methoden. |
Droogmethode: | In een mechanische droger |
Wetenswaardigheden |
SHB staat voor Strictly Hard Bean. Enkel koffiebonen van plantages die op een hoogte van minimaal 1.350m liggen, mogen deze aanduiding gebruiken. Dit 'label' is eveneens een kwaliteitskenmerk, enkel de beste koffies uit Costa Rica kunnen dit label dragen. Immers, ‘hooglandkoffie’ heeft een vollere smaak doordat de koffieplanten langzamer groeien door de koude nachten. Hierdoor rijpen de koffiebessen langzamer en krijgen ze meer tijd om een intensieve smaak te ontwikkelen. |
Een rijke, veelzijdige koffie die perfect in balans is dankzij een volle body, een fruitige smaak (m..
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
RegistrerenU heeft geen artikelen in uw winkelwagen